30 g aquafaby zastępuje 10 dużych jaj (4,5 l piany).
Jest wygodny w użyciu przy produkcji roślinnej ciast, bezy, sosów, kremów, lukrów, majonezu, deserów, koktajli białkowych.
Nadaje się dla wegan i wegetarian, osób z nietolerancją i alergią na białka jajeczne (skaza białkowa), prowadzących zdrowy tryb życia.
30g aqufaby + 450ml wody = 10 dużych jaj
Masa netto: 30g
Przepisy z wykorzystaniem aquafaby można znaleźć na: http://aquafaba.com.pl/nowosci/
Skład:
liofilizowany wyciąg z roślin strączkowych (ciecierzyca)
Przed użyciem:
Odtłuścić narzędzia kuchenne, do 10g produktu dodać 150g przegotowanej wody (50-60oC), wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać 2 minuty, ubić pianę lub użyć w postaci płynnej
Krem do ciasta:
Składniki:
- 120ml aquafaby
- 16ml soku z cytryny
- szczypta wanilii
- 120g cukru
Wlej wcześniej przygotowaną aquafabę i sok z cytryny do dużej miski i zacznij ubijać. Po około 15 minutach małymi porcjami dodaj wanilię i cukier. Kontynuuj ubijanie jeszcze przez kilka minut. Ten krem może zastąpić bitą śmietanę w ciastach i ciastkach. Podawaj ze świeżymi owocami.
Bezy:
7g aquafaby w proszku, rozcieńczamy w 100 ml wody. Dodajemy 100g cukru (stopniowo). Ubijamy z maksymalną prędkością przez 15 minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100oC. do momentu aż bezy znacznie powiększą swoją objętość. Suszymy przez 3 godziny. W efekcie bezy są chrupiące, natychmiast rozpływają się w ustach, ale w teksturze nie wyglądają jak bezy na jajach.