Syntetyczny barwnik do czekolady w proszku fioletowy
Opis: seria barwników do czekolady w proszku, to silnie skoncentrowane, żywe kolory o wysokiej wydajności.
Do barwienia prawdziwej czekolady, mas tłustych oraz kremów. Doskonale sprawdzają się w pralinach, detalach z czekolady oraz dekoracjach.
Nie wpływają na proces temperowania czekolady (nie zaburzają procesu). Barwniki w postaci czystych pigmentów.
Barwniki syntetyczne mogą wpływać na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Składniki: carmina (E120), błękit brylantowy (E133), krzemian glinowo-potasowy (E555).
Zastosowanie: czekolada, tłuste masy, polewy, praliny, kremy, surogat czekoladowy, masło kakaowe, śmietana.
(barwniki można stosować również do barwienia gęstych mas takich jak karmelki, marcepan, masa cukrowa, masa solna)
Dozowanie: 2,0 do 3,5 g/kg - stopniowe dodawanie barwnika do barwionej masy, zaczynając od bardzo małych ilości.
Nie wprowadzamy ich bezpośrednio do czekolady. Wykonujemy wstępne rozpuszczenie w niewielkiej ilości masła kakaowego lub oleju i dopiero tak
uzyskaną kolorową masę dodajemy do czekolady. Można dodać do łomu, pastylek lub czekolady płynnej.
Proszek wprowadzany do czekolady bez zwiększenia ilości tłuszczu może spowodować efekt "suchej masy - tępienia " czekolady.
Z barwnika w proszku można wykonać kolorową masę do malowania form lub
zdobienia powierzchniowego płynną masą. Taką masę najlepiej wykonać z udziałem masła kakaowego.
20g