Drożdże śweże piekarskie Perfekta czerwona 1kg
Opis produktu
Drożdże PIEKARSKIE prasowane
1kg - 2 kostki po 500 gram
Ilość drożdży w stosunku do ilości użytej mąki:
Chleb zwykły tzw. Mieszany: 2-3 g na 1 kg mąki,
Bułki, bagietki itp.: 5-6 g na 1 kg mąki,
Ciasta drożdżowe, słodkie: 8-10 g na 1 kg mąki.
Drożdże przechowywane są w chłodni, w której panuje odpowiednio
niska temperatura.
Skład: drożdże piekarskie
Masa: 1 kg
Zastosowanie: drożdże świeże są niezastąpionym dodatkiem do wypieku bułek, drożdżówek, chleba, ciast i wielu innych wypieków
7 gramów drożdży suszonych instant = 25 gramów drożdży świeżych
Przechowywanie: temperatura przechowywania od +0 do +10 °C, drożdże można mrozić
Producent: Lesaffre Polska S.A
Certyfikaty producenta:
Standard FSSC 22000
Zakres systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wdrożony i certyfikowany na zgodność ze standardem FSSC 22000 to: „ Produkcja i pakowanie drożdży piekarskich. Produkcja i pakowanie dodatków i mieszanek piekarskich.”
Norma ISO 14001
Zakres systemu zarządzania środowiskowego wdrożony i certyfikowany na zgodność ze standardem ISO 14001, został rozszerzony podczas aktualizacji systemu według znowelizowanej normy ISO 14001:2015: „Produkcja drożdży i dodatków piekarskich. Produkcja produktów ubocznych fermentacji – nawozów organicznych i materiału paszowego.”
Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania perfekcyjnego ciasta drożdżowego. Podczas gdy suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas większego zaangażowania. Nie jest to jednak trudne :-).
By przygotować rozczyn potrzeba:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
Uwaga:
składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto
drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę.
Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym
przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do
przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa – należy użyć ilość
drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie.