Doskonałe do ciast, polew, deserów i picia.
Opis produktu
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu.
Zawartość tł. kakaowego 10-12%.
Cechy
Z ziaren kakaowca
Do ciast, deserów i picia
UTZ Certified cocoa (Ten produkt wspiera odpowiedzialną uprawę kakao. Certyfikowane kakao UTZ jest uprawiane z troską o ludzi i środowisko. www.utz.org
Masa netto: 85 g
Składniki
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulatory kwasowości (wodorotlenek potasu, węglany potasu). Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Energia 1242 kj / 299 kcal
Tłuszcze 11g
w tym nasycone 6,4g
Węglowodany 9,9g
w tym cukry 0,6g
Błonnik 32g
Białko 23g
Sól 0,09g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Polewa do ciast:
rozpuść w garnku 50 g masła z 60 g cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 3 łyżki mleka, czubatą łyżkę kakao, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewą udekoruj schłodzone ciasto.
Kakao do picia:
1- łyżeczki kakao i 1 łyżeczkę cukru wsyp do kubka. Dodaj niewielką ilość zimnej wody lub mleka i dokładnie wymieszaj. Dolej gorące mleko (250 ml) i rozmieszaj.
Brownie Bananowe:
Dodaj:
150 g mąki pszennej, 50 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera, szczyptę soli, 200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 200 g cukru trzcinowego, 100 g orzechów włoskich, 2 banany, 3 jajka.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Formę ok 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj mąkę, kakao i sól. Czekoladę, masło i cukier przełóż do miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj, aż do rozpuszczenia i połączenia składników.
3. Orzechy włoskie posiekaj, a banany rozgnieć widelcem. Jajka i banany dodaj do rozpuszczonej czekolady (nie musi być przestudzona)
4. Składniki suche połącz z mokrymi i dodaj posiekane orzechy włoskie.
5. Ciasto przełóż do formy i piecz ok. 25 min. Po upieczeniu ostudź.
Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.