Kurs - Nowoczesny Słodki Stół 24-25.06.23
- Najtańsza forma dostawy: Odbiór własny - 0,00 zł
- Przewidywany czas wysyłki: Jutro
Jak zrobić samodzielnie zamsz czekoladowy? Jakiego sprzętu użyć?
Jak komponować i wyceniać desery? Jak stworzyć ofertę na słodki stół?
To wszystko – i więcej - wyjaśnimy!
Podczas wyjątkowego, prowadzonego przez dwie osoby, szkolenia udowadniamy, że nowoczesne cukiernictwo jest dla wszystkich! Przerobimy wspólnie - w teorii i praktyce - najważniejsze oraz najpopularniejsze techniki i trendy cukiernicze. Od wypieku aż po wykończenie!
Podczas 2-dniowego szkolenia grupowego przygotujemy 9 deserów od podstaw, czyli około 35 sprawdzonych receptur! Omawiamy technologię produkcji, efektywne rozłożenie pracy z deseremi i słodkim stołem na etapy, aspekty dotyczące wyceny, aranżacji i umowy z klientem.
NIE jest to szkolenie pokazowe! Chętni uczestnicy mają możliwość samodzielnego przygotowania elementów składowych i dekoracji.
NIE dzielimy się na grupy! Szkolenie jest prowadzone przy jednym dużym stole, dzięki czemu każdy widzi wszystkie etapy pracy, może zadać pytanie, zrobić zdjęcie i nagrać filmik.
Na koniec szkolenia dzielimy wszystkie przygotowane desery pomiędzy uczestników - z każdego smaku z programu.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. PINACOLADA (monoporcja)
- compote z ananasa i mięty
- dacquoise z prażonym kokosem
- mus kokosowy z dodatkiem malibu
- zamsz czekoladowy
2. BEZ GLUTENU: KAWA – ORZECH LASKOWY (monoporcja):
- bezglutenowe sable z orzechami laskowymi
- karmel kawowy
- bezglutenowa chrupiąca pralina
- mus bawarski z wanilią
- dekoracyjny ażurek z ciasta cygaretkowego
- zamsz czekoladowy
3. JAGODA – FIOŁEK (monoporcja + opcja w pucharku)
- kawior molekularny z jagód i fiołkowego cukru
- panna cotta z jagód i białej czekolady
- biszkopt z jogurtem liofilizowanym
- polewa mirror glaze
4. TARTALETKA NA OPAK:
- mus z czarnego sezamu
- cremeux mango – kalamansi
- chantilly biała czekolada – mascarpone – wanilia
- sable migdałowe
5. CHOUX CRAQUELIN – PEKAN – BAILEYS:
- chrupiąca kruszonka craquelin z cukrem muscovado i cynamonem
- płynna pralina z karmelizowanych orzechów pekan i kwiatem soli morskiej
- krem muślinowy z czekoladą Gold
- maślane ciasto parzone
- chantilly Baileys
6. LICZI – MALINA (monoporcja):
- mus maślanka – malina
- coulis liczi
- błyszczący glaze
- migdałowe ciasteczko
- jadalny mech z mikrofalówki
7. WEGAŃSKIE ICE POPS PISTACJA – TRUSKAWKA (monoporcja):
- wegański mus z solonej pistacji
- confit truskawka- limonka
- wegańska polewa kokosowa z owocami liofilizowanymi
8. MAKARONIKI - CZERWONA POMARAŃCZA:
- ubijany ganache z likierem Cointreau
- żel z czerwonej pomarańczy
- migdałowe makaroniki
9. MADELEINES BRZOSKWINIA-BERGAMOTKA:
- magdalenki z palonym masłem
- pâte de fruits biała brzoskwinia – bergamotka
- temperowana czekolada
+ BONUS! Dodatkowy e-book (pdf) z przepisami i zdjęciami deserów z dwóch poprzednich edycji szkolenia! (cake popsy, ice popsy, beza pavlova, paris brest, serniczki, tartaletki i wiele innych!)
NA KAŻDYM szkoleniu, w ramach wykonywanych deserów, zostaną objaśnione następujące zagadnienia cukiernicze:
- rodzaje naturalnych substancji żelujących i zagęszczających ( żelatyna / agar / pektyna / guma ksantanowa / skrobia / mleczan wapnia / alginian sodu)
- charakterystyka nadzień, kremów i musów w deserach i różnice w teksturach (np.compote, coulis, namelaka, ganache, cremeux)
- idealne kruche ciasto do ciasteczek i tartaletek
- najlepsze ciasto parzone i trik na formowanie idealnego rozmiaru ptysi (choux)
- praca z zamszem czekoladowym: gotowy zamsz w sprayu (sprawdzone i polecane produkty) + samodzielne przygotowywanie i barwienie zamszu
- przygotowywanie karmelu
- przygotowywanie chrupiących pralin do deserów + polecenie gotowych produktów wysokiej jakości
- sprawdzona i niezawodna polewa mirror glaze + barwienie węglanem wapnia na jasne kolory (bez bieli tytanowej)
- polewa mirror glaze, która nie niszczy się podczas dotykania!
- polewa „czekoladowa skorupka”
- praca z tylkami cukierniczymi
- temperowanie i praca z czekoladą
Na koniec drugiego dnia przygotowujemy pełną aranżację słodkiego stołu i rozstawiamy tło oraz lampy fotograficzne, aby każdy uczestnik mógł wykonać zdjęcia do wykorzystania we własnym portfolio!
Szkolenie prowadzone jest przez 2 osoby, które łączą swoją wiedzę i ponad 10-cioletnie doświadczenie w branży cukierniczej: Marlenę Doroś oraz Katarzynę Chudy-Kamola.
Posiadane kwalifikacje:
- wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (RIS) (możliwość finansowania szkoleń ze środków PUP)
- tytuł Mistrza Cukiernictwa
- tytuł Instruktora praktycznej nauki zawodu
INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
- szkolenie trwa 2 dni: od 9:00 do około 18:00 każdego dnia (prosimy uwzględnić możliwość wydłużenia pierwszego dnia)
- miejsce szkolenia: Fabryka Cukiernika, Global sp. z o.o. 91-088 Łódż, ul. Długosza 55
- podczas szkolenia, każdego dnia, zapewniamy napoje (kawę,herbatę,wodę), słodkie przekąski oraz ciepły obiad
- przez całe szkolenie bufet kawowy do dyspozycji uczestników (kawa, herbata, woda, napoje, słodkie przekąski)
- koszt szkolenia: 2700zł brutto
- zapisy prowadzone są poprzez profil facebook Cake Me lub Bajkowe Torty w Elblągu
https://www.facebook.com/CakeMePracownia/
https://www.facebook.com/BajkoweTortyElblag/
- potwierdzeniem zapisu jest akceptacja regulaminu i umowy szkoleniowej (informacje wysyłane w wiadomości zwrotnej) oraz wpłata zadatku w kwocie 600zł
Odbiór własny - przelew24, karta płatnicza lub gotówka - 0zł Global sp. z o.o. 91-088 Łódź, Długosza 55, pn. - pt. 7.00-14.00
Kurier InPost - przelew zwykły lub przelew24 - 14zł
Kurier Inpost - pobranie - 16zł
Kurier GLS (p. zagraniczna) - przelew zwykły - 120zł - tylko kraje Unii Europejskiej
Dodaj swoją opinię

Na podany adres e-mail zostanie wysłane powiadomienie, gdy produkt będzie dostępny w naszym magazynie