DWUTLENEK TYTANU E171
Zastosowanie:
Barwniki w proszku mają szerokie zastosowanie we wszystkich aplikacjach wodno-rozpuszczalnych. Dlatego nadają się do wszystkich mas zawierających wodę, m.in.: śmietana, galaretki, lody, masy cukrowe i solne, marcepan, wata cukrowa.
Dozowanie:
W przypadku używania wag laboratoryjnych, należy na małej ilości produktu, stopniowo dodając barwnik uzyskać poszukiwany kolor. Dla płynów, (napoje, soki, galaretki, dżemy), wystarcząjące są dozy rzędu 50 mg/kg. Dla ciast i gęstszych mas 250 mg/kg, polewy i dekoracje do 500 mg/kg.
W warunkach domowych, polecamy dozowanie wykałaczką.
Barwniki proszkowe można ponadto mieszać z cukrem pudrem, a po dodaniu alkoholu i wody, tworzyć lukrowe farbki do pisania po powierzchni ciasta czy marcepanu.
Informacje techniczne:
Barwniki WS-P w proszku to barwniki syntetyczne, które charakteryzują się maksymalną możliwą koncentracją, dzięki czemu są bardzo wydajne i dają intensywne wybarwienia przy minimalnych dozach.
Barwniki WS-P w proszku, można rozpuszczać w: wodzie, alkoholu, glikolu i glicerynie. Nie są jednak tłuszczo-rozpuszczalne, dlatego nie zabarwimy nimi oleju, masła, masy tłustej czy czekolady, ale śmietanę już tak.
Najwyższa koncentracja tych barwników, wiąże się również z potrzebą znajomości i śledzenia rozporządzeń Ministra Zdrowia, dot. maksymalnych możliwych dawek barwników spożywczych, po stronie użytkownika końcowego. Po rozcieńczeniu nadają się do malowania na marcepanie i lukrze.
Opakowanie - plastikowy, zakręcany słoiczek
25g