Barwnik w żelu FIOLETOWY 35g
Opis produktu
Opakowanie:
Jedno opakowanie zawiera 35 gram barwnika
Zastosowanie:
Główne przeznaczenie: Marcepan, Masy Cukrowe i Solne, Śmietana (w
tym kremy niskotłuszczowe), Karmelki, Lukry, Styl Angielski.
Ponadto: aplikacje wodnorozpuszczalne - ciasta, dżemy, galaretki, lody, napoje i alkohole.
Zalety barwników w Żelu:
- Łatwość wrabiania w masy cukiernicze dzięki niskiej zawartości wody,
- Postać pasty ułatwia dozowanie i zmniejsza możliwość rozlania czy rozsypania barwnika,
- Duża wydajność dzięki podwyższonej koncentracji barwników,
- Uniwersalne i łatwe stosowane, doskonałe dla pojedynczych tortów i dekoracji, oraz klientów prywatnych, pracujących dodatkowo w domu,
- Bogata oferta 8 kolorów podstawowych.
Dozowanie:
Zaczynać dozowanie od jak najmniejszej ilości barwnika. Powoli
zwiększając dozy do uzyskania pożądanego koloru, a w warunkach domowych,
polecamy dozowanie wykałaczką.
Przyjmujemy dozowanie barwników w Żelu na poziomie 1-3
grama na 1 kilogram masy. Dla uzyskania delikatnych odcieni wystarczą
mniejsze dozy (nawet od 0,1g/kg), dla silniejszych wybarwień można dodać
więcej barwnika (do 20 g/kg). W przypadku przedozowania, barwnik może
migrować oraz upłynnić marcepan i masę cukrową.
Informacje techniczne:
Barwniki w żelu, można ze sobą mieszać.
Barwniki oparte są na syropie glukozowo cukrowym, zawierają
minimalną ilość wody (od 2% do 10% zależnie od koloru), co w
ograniczonym stopniu, umożliwia po emulgacji barwienie tłuszczy.
Składniki:
glicerol
E422, syrop glukozowy, woda, barwniki: azorubina E122, błękit brylantowy E133, aromat,
substancja zagęszczająca: modyfikowana skrobia kukurydziana E1422,
substancje konserwujące: sorbinian potasu E202, regulator kwasowości:
kwas cytrynowy E330.