Sezon na rabarbar, czas start!
Sprawdź przepis na najpyszniejsze ciasto z rabarbarem.
Wraz z początkiem kwietnia oficjalnie rozpoczynamy sezon na iście soczysty w swej kwaskowatości rabarbar! O tym, że jest to idealny owoc do ciasta potwierdza również Chat GPT. Z tej okazji więc Fabryka Cukiernika prezentuje przepis na fenomenalnie pyszne kruche ciasto uhonorowane symbolem wiosny.
Długie, zgrabne łodygi rabarbaru to prawdziwa bomba zdrowia dla organizmu. Jest on źródłem witaminy A, C oraz E, bogaty w potas, błonnik oraz kwas foliowy. Jedną z najważniejszych zalet płynących ze spożywania tego owocu jest fakt, że dostarcza on nam też dużą dawkę antyoksydantów. Warto więc wykorzystać produkt w swojej słodkiej pracowni i stworzyć coś pysznego dla rodziny i bliskich.
Kruche ciasto z sezonowym rabarbarem
Rozpłyń się w finezji powstałej z połączenia przyjemnej kwasowości z odrobiną słodyczy. Do tego zestawienia dołączyliśmy jeszcze niezwykłą strukturę kruchości i chrupką karmelizację. Tak oto powstało absolutnie przepyszne, rozpływające się w ustach rabarbarowe ciasto. Koniecznie wypróbuj ten przepis i spraw by wiosenne spotkania przy kawie nabrały zupełnie nowego wymiaru!
Potrzebne składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- Szczypta soli do podbicia smaku,
- 450 g rabarbaru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
- 1 ½ łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- Cukier puder,
- Suszone płatki piwonii.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą, a następnie dodaj zimne masło (pokrojone na kawałki) i zacznij je rozcierać palcami na drobną kruszonkę o konsystencji piasku,
- Weź jajko i oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do masy.
- Powstałe ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut,
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni,
- Po upływie czasu wyciągnij ciasto z lodówki i przekrój na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj za pomocą wałka,
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie jej spód wyklej ciastem i nakłuj widelcem,
- Blaszkę z tak przygotowanym spodem, włóż do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut, po czym pozostaw do wystudzenia,
- W międzyczasie pokrój rabarbar na grubość około 1 cm, a następnie dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem z prawdziwą laską wanilii oraz syropem z agawy lub klonowym,
- Na ostudzony spód, wyłóż rabarbarową mieszankę i posyp ją kruszonką zrobioną z pozostałej części ciasta,
- Całość piecz w piekarniku przez około 30 minut lub odrobinę dłużej (całość powinna się pięknie zarumienić na złoty kolor),
- Gotowe wypiek obsyp cukrem pudrem oraz ozdób jadalnymi, suszonymi płatkami piwonii.
Smacznego! 🌸
P.S. Sezon na rabarbar jest stosunkowo krótki, dlatego pamiętajcie, że im więcej będzie go na talerzu, tym lepiej!