Pektyna jest stosowana w przemyśle spożywczym jako środek żelujący, zagęstnik i stabilizator. Jest naturalna i pozyskiwana z owoców: jabłek, cytrusów, śliwek, skórek owocowych. To wspaniały pomocnik w przygotowywaniu nowoczesnych deserów, świetnie się sprawdzi w tworzeniu idealnych glazur na torty i ciasta. Pektyna NH tworzy stabilne i elastyczne żele w połączeniu z cukrem i kwasem. Jest odporna na zmiany temperatury i pH. Produkty z pektyną mają długą trwałość i zachowują swoją jakość przez dłuższy czas. Żelki, musy i galaretki stworzone z pektyną NH można zamrażać. Produkt gotowy do użycia: wystarczy dodać do ciepłego płynu.
Właściwości pektyny:
Funkcja: żelowanie
Odwracalna termicznie
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie
Produkt wegański
Naturalna, pochodzenie owocowe
Bezwonna
Produkt gotowy do użycia
pH: 3,5 -3,7
Żeluje już w temperaturze 60 ºC
Opakowanie: pojemnik plastikowy z wieczkiem
Waga netto: 100 g
Sposób użycia pektyny:
Dozowanie: 8-16 g na 1 kg masy, w zależności od pożądanej konsystencji.
Pektynę należy najpierw rozpuścić w gorącej wodzie: temp. ok. 60°C.
Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Po rozpuszczeniu dodać do gorącej masy.
Świetnie sprawdza się do przygotowania glazury.
Tworzy żelki i dżemy w kwaśnych warunkach.
Do robienia galaretek owocowych, dżemów, musów, konfitur, nadzienia cukierniczego, żywności dietetycznej, kremów owocowych, past owocowych o niższej zawartości cukru
Skład: pektyna amidowana E440, dekstroza.
Przechowywanie: produkt należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed wilgocią.